دفاع از رساله دکتری آقای شهرام قاسمی ،گروه زمین‌شناسی مهندسی

خلاصه خبر: بررسی تأثیر ویژگی‌های سنگ شناختی سنگ‌های آذرین بر ایجاد و رشد ترک در بارگذاری تک‌محوری و چرخه ای

  • عنوان: بررسی تأثیر ویژگی‌های سنگ شناختی سنگ‌های آذرین بر ایجاد و رشد ترک در بارگذاری تک‌محوری و چرخه ای
  • ارائه‌کننده: شهرام قاسمی
  • استاد راهنما: دکترماشااله خامه چیان
  • استاد راهنما: دکترمحمدرضا نیکودل
  • مکان: اتاق همایش واقع در طبقه 1 - دانشکده علوم پایه
  • تاریخ: 11  آذرماه  1398
  • ساعت: 14:00

چکیده

در بسیاری از موارد سازه ساخته شده بر روی سطح و همچنین فضاهای زیرزمینی بسته به نوع کاربرد تحت انواع مختلف بار قرار دارند. اعمال بار در شرایط مختلف می­تواند باعث توسعه ترک گردد. از این رو مطالعه و گسترش ترک در سنگ به عنوان یکی از مهم‌ترین پدیده‌هایی که باعث شکست سازه‌های سنگی در شرایط ­مختلف اعمال بار می­شود و همچنین ارتباط این پدیده با ویژگی‌های کانی‌شناسی در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است.

بدین منظور در این تحقیق سه نمونه سنگ گرانیت، گابرو و آندزیت با هدف داشتن طیفی از کانی­های آذرین انتخاب شد. ویژگی‌های فیزیکی مکانیکی و ریزترک‌شناسی این سنگ‌های در حالت بکر اندازه‌گیری شد و سپس آستانه‌های آسیب با استفاده از آزمایش انتشار آوایی و آزمایش تک‌محوری تعیین شد. سپس نمونه­ها تا آستانه‌های آسیب مورد نظر بارگذاری شده و بعد از انجام آزمایش ویژگی‌های فیزیکی نمونه­ها تعیین شد. پس از تعیین ویژگی‌های فیزیکی از هر نمونه بارگذاری شده مقطع نازک فلورسانس تهیه و ویژگی‌های ریزترک‌شناسی در کل سنگ و کانی­های سازنده آن بررسی گردید.

نتایج این تحقیق نشان داد که، ریزترک‌ها درسته تنش­های پایین در سنگ شروع به شکل‌گیری و رشد می­کنند. ایجاد ریزترک‌ها سبب افت ویژگی‌های فیزیک در سنگ می­شود. سطوح ضعف از پیش موجود در سنگ و کانی­ها همانند مرز دانه‌ها، سطوح رخ، ترک­های ترمیم شده و ترک­های از پیش موجود محل­های مستعد برای ایجاد و رشد ترک می­باشد. فرآیند­های دگر­سانی و هوازدگی و همچنین وجود ادخال­ها در درون کانی­ها سبب تغییر در چگالی خطی و همچنین جهت‌یابی ترک­ها در کانی­ها می‌گردد. کانی­های با نسبت بعد بیشتر، ترک‌خوردگی بالاتری را از خود نشان می‌دهند. علاوه بر این کانی­ها تحت بارگذاری چرخه­ای در سطح تنش ­پایین­تری در مقایسه با بارگذاری تک‌محوری دچار ترک‌خوردگی می­شوند.

کوارتز یک کانی مقام می­باشد که به سختی ترک می­خورد و وجود این کانی در گرانیت سبب می‌گردد که بسیاری از مر­ز ­دانه­ها در این سنگ در حالت بکر دارای بازشدگی باشند. بیوتیت یک کانی با مدول الاستیسیته پایین می­باشد که تأثیر زیادی بر مسیر رشد ترک در سنگ دارد علاوه بر این می­تواند بخش اعظمی از انرژی وارد شده را به‌صورت تغییر شکل در خود ذخیره کند و از افرایش بیش از حد چگالی خطی ریزترک‌ها در خود جلوگیری کند. پلاژیوکلاز در هر سه نمونه سنگ بیشترین چگالی خطی ریزترک‌ها را از خود نشان داده است که به دلیل وجود سطوح ضعیف در ساختار بلورین خود می­باشد که سبب شده است نقش مهمی در ترک‌خوردگی سنگ داشته باشد. کانی­های پیروکسن و آمفیبول کانی­های بسیار مقاومی می­باشند که دارای سطوح رخ و همچنین ترک­های ترمیم شده در ساختار خود می­باشند. هر دو کانی به دلیل مقاومت بالا، در برابر ترک‌خوردگی مقاومت زیادی از خود نشان می‌دهند و ترک به سختی درون این کانی­ها نفوذ می­کند.  

واژه‌هاي كليدی : رشد و گسترش ترک، خستگی، کانی‌شناسی، بارگذاری چرخه­ای، بارگذاری تک‌محور

 


9 دی 1398 / تعداد نمایش : 1390