متن کامل خبر


 
نشست "تحولات امید بخش توسعه در سال های پس از انقلاب اسلامی" برگزار شد

خلاصه خبر: نشست "تحولات امید بخش توسعه در سال های پس از انقلاب اسلامی" به همت پژوهشکده اقتصاد با همکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه سی ام بهمن ماه در سالن اجتماعات شهید چمران دانشگاه برگزار شد.

در بخش نخست این نشست دکتر محسن رنانی عضو هیأت علمی گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان پیرامون مبحث توسعه به سخنرانی پرداخت و در خصوص تحولات توسعه ایران در چهل سال اخیر گفت: انقلاب اسلامی و تحولات خواسته و ناخواسته کشور در چهار دهه اخیر باعث شد که ایران با یک میان بر تاریخی به سمت توسعه حرکت کند. تحولاتی که در اروپا در چند صد سال اتفاق افتاد در کشورمان در یک دوره کوتاه به وقوع پیوست.
وی با اشاره به این مطلب که تحولات توسعه در ایران در زمان بسیار خاص از نظر تاریخی جریان دارد افزود: تحولات ایران به لحاظ تاریخی در زمانی به وقوع پیوست که به اصطلاح، تاریخ در حال ورق خوردن است. بروز برخی تحولات در قرون و اعصار مختلف در دنیا، تاریخ را دگرگون کرده است. به عنوان مثال انقلاب کشاورزی، صنعتی شدن، کشف نفت از جمله تحولاتی بودند که با وقوع آنها، تاریخ ورق خورده است.
دکتر رنانی اضافه کرد: هم اکنون در عصری زندگی می کنیم که دو تحول همزمان در حال وقوع است. ما در دوره ای از تاریخ هستیم که تحول در نظام انرژی و تحول در فناوری اطلاعات اتفاق افتاده و این تحولات کمک می کند تا بسترهای توسعه فراهم شود.
وی در تعریف توسعه یادآور شد: توسعه یک فرایند تکامل بشری است که طی سال ها با تلاش بشریت رخ می دهد. توسعه بدون شک به وقوع می پیوندد اما عوارضی نیز دارد که باید مدیریت شود. توسعه نوعی تحول فشرده ی عقلانی کمی و کیفی در تمدن است که ماحصل آن افزایش رفاه و رضایت جوامع می باشد. با توسعه جوامع ، تحولات مادی – فیزیکی و تحولات اخلاقی- فکری و فرهنگی ایجاد شده و فیزیک و روحیات جامعه تغییر می کند.
دکتر رنانی در اشاره به تحولات ایجاد شده پس از انقلاب اسلامی در ایران گفت: جمهوری اسلامی، ایران را آماده ورود به دنیای مدرن کرد و به توسعه، دو خدمت بزرگ و انحصاری نمود. جمهوری اسلامی در بعد مدرنیزاسیون عملکرد قابل قبولی دارد و در بعد مدرنیته با وجود برخی خطا ها، جامعه را برای تحول توسعه آفرین آماده کرده است.
وی در توضیح دو مقوله ی مدرنیزاسیون و مدرنیته اظهار داشت: مدرنیزاسیون یا نوسازی، تحول در لایه مادی، فیزیکی و کمی جامعه است اما مدرنیته یا نوگرایی، تحول در الگوهای فکری، فرهنگی، روانی و اندیشه جامعه است. در دنیای مدرن، عقلانیت به جای سنت، تقلید، عاطفه و... قرار می گیرد. روابط گسترش می یابد، سرمایه ها و نهادهای اجتماعی مدرن خواهد شد، دین به عرصه ی امور شخصی محدود شده و از عرصه سیاسی حذف می شود و ارزش های جدید جایگزین خواهد شد. تحولات در دنیای مدرن زمانی اتفاق می افتد که جوامع بتوانند سنت های خود را غربال و تسویه کنند. در جریان توسعه محافظین سنت ها (سنت های تاریخی، قومی، ایرانی، مذهبی و خرافه ها) در جریان تحول و نوگرایی، تضعیف، تخریب و محو می شوند و جامعه به سرعت با سنت خداحافظی می کند و برخی سنت های جدید به وجود می آید.
در ادامه ی این نشست، میزگردی با حضور دکتر عباس عصاری(دبیر علمی پنل)، دکتر امیر حسین مزینی، دکتر لطفعلی عاقلی، دکتر ابوالفضل پاسبانی و دکتر سید محمد حسن مصطفوی تشکیل شد.


1 اسفند 1397 / تعداد نمایش : 2802