متن کامل خبر


 
نشست روسای دانشکده های کشاورزی و منابع طبیعی سراسر کشور

خلاصه خبر: نشست مشترک روسای دانشکده های کشاورزی و منابع طبیعی سراسر کشور 18 و 19 اردیبهشت ماه جاری برگزار شد.

در اولین روز این گردهمایی دکتر علی اصغر طالبی رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه و دبیر گردهمایی به ارائه گزارش فعالیت های یکساله اخیر در این حوزه پرداخت و در ادامه اساسنامه های شبکه ملی پژوهش و گردهمایی روسای موسسات آموزش عالی کشاورزی و منابع طبیعی کشور به تصویب رسید. همچنین اعضای هیأت امنای گردهمایی و شبکه ملی پژوهش، با حداکثر آرای اعضای این مجمع انتخاب شدند. در روز دوم این اجلاس نیز که با حضور دکتر اسکندر زند، معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی برگزار گردید، مهم ترین موضوعات حوزه کشاورزی و منابع طبیعی مورد بحث و بررسی و هم اندیشی قرار گرفت.
دکتر طالبی در خصوص اهداف این گردهمایی گفت: این اجلاس با هدف گسترش ارتباط سازنده، مفید و همگرایی و هم¬افزایی فعالیت¬های مرتبط با بخش کشاورزی و منابع طبیعی در دانشگاه¬ها و وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد.
وی یادآور شد: دانشکده¬ها، دانشگاه¬ها، پژوهشکده¬ها و پژوهشگاه¬های کشاورزی و منابع طبیعی وابسته به وزارت علوم و وزارت جهاد کشاورزی که متولی اصلی کشاورزی است و همچنین سایر نهادها مثل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی باید مشکلات و معضلات، چالش¬ها، نقاط ضعف، نقاط قوت و ظرفیت¬ها و فرصت¬های بخش کشاورزی و منابع طبیعی را در یک سبد قرار دهند و با توجه به وضعیت موجود برای رفع مشکلات چاره¬اندیشی کنند.
دکتر طالبی افزود: در حوزه کشاورزی و منابع طبیعی دستیابی به نتیجه مطلوب متأثر از فاکتورها و متغیرهایی است که تعدادی از این فاکتورها مربوط به آموزش عالی، تعداد بیشتری مربوط به وزارت جهاد کشاورزی، تعدادی مربوط به حوزه¬های دیگری نظیر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان محیط زیست و نظایر آن و بخش قابل توجهی از این فاکتورها متأثر از سیاست¬های بالادستی است که مهمترین آن بودجه ناکافی است که به مجموعه وزارت علوم، دانشگاه¬ها و وزارت جهاد کشاورزی تخصیص پیدا می¬کند.
دبیر گردهمایی به چالش آب در کشور اشاره کرد و گفت: امروزه همه می¬دانند بزرگترین چالش پیش روی کشور ما آب است. بارها ما در جلسات گردهمایی رؤسای دانشکده های کشاورزی و منابع طبیعی در مورد این موضوع حیاتی برای کشور صحبت کردیم و تصمیمات این اجلاس¬ها را به اطلاع دولت، مجلس، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت علوم و سایر نهادهای مرتبط رساندیم اما مورد حمایت کافی قرار نگرفته است.
وی خاطر تصریح کرد: بر اساس اخبار منتشر شده از محل صندوق توسعه ملی در سال 97، 250 میلیون دلار به آبیاری تحت فشار، 200 میلیون دلار به آبخیزداری و 150 میلیون دلار به بحث ریزگردها و 200 میلیون دلار برای آبرسانی به روستاها اختصاص پیدا کرده که امیدواریم تحقق پیدا کند و بتواند به مدیریت بحران آب در کشور کمک کند.
دکتر طالبی از کشت گلخانه ای به عنوان یکی از راه کارهای مدیریت بحران آب در کشاورزی نام برد و اظهار داشت: بر اساس سیاست¬های وزارت جهاد کشاورزی سطح زیر کشت محصولات گلخانه¬ای که در سال 1395 حدود 11 هزار هکتار است در افق 1404 باید حدود 5 برابر افزایش پیدا کند. کشت محصولات گلخانه¬ای یکی از راه¬های مدیریت بحران آب است و دانشکده¬های کشاورزی باید خود را برای این تغییر و تحول آماده کنند و در برنامه¬های درسی رشته¬های مختلف توجه بیشتری به مدیریت گلخانه اعم از ساخت، مدیریت آب، تغذیه، مدیریت آفات و بیماری¬ها و سایر موارد به عمل آورند و مخصوصا در تحقیقات دانشگاهی جایگاه مهم و برجسته¬ای را برای تولید محصولات گلخانه¬ای در نظر بگیرند.
وی اضافه کرد: باید از تجارب کشورهای پیشرفته دنیا مثل هلند در زمینه تولید محصولات گلخانه استفاده کنیم. هلند کشوری با مساحت حدود 41000 کیلومتر مربع است و دومین صادر کننده محصولات کشاورزی بعد از آمریکا به شمار می رود. ارزش صادرات محصولات کشاورزی این کشور در سال 2015 بیش از 81 میلیارد یورو بوده که تقریباً برابر با کل صادرات نفتی و غیر نفتی کشور ما است و بخشی از این افتخار مدیون دانشگاهی به نام واگنینگن است که دانشگاه اول کشاورزی دنیا است. اما مجموعه¬هایی که وظیفه ساماندهی بخش کشاورزی و انتقال علم را به سطح کاربران و بخش خصوصی دارند شرایط و زیر ساخت¬های لازم و حمایت¬های کافی را از بخش خصوصی به عمل می¬آورند نیز در این موفقیت سهیم هستند.
گفتنی است که این گردهمایی دوروزه، با بازدید شرکت کنندگان از باغ ملی گیاه شناسی ایران به کار خود پایان داد.


24 اردیبهشت 1397 / تعداد نمایش : 1422